Criterii generale de acordare a burselor pentru studenţi!


Ordinul nr. 6463/2023 prevede aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor şi a altor forme de sprijin financiar de la bugetul de stat pentru studenţii şi cursanţii din învăţământul superior de stat, învăţământ cu frecvenţă.

Bursele, indiferent de categorie, se acordă pe toată durata anului universitar (12 luni), cu excepţia burselor sociale ocazionale. Acordarea burselor încetează la data pierderii calităţii de student sau a neîndeplinirii criteriilor de promovabilitate, după caz, în conformitate cu regulamentele de organizare şi funcţionare ale instituţiilor de învăţământ superior.

Potrivit legislației, studenţii înmatriculaţi în ultimul an de studiu al ciclurilor de studii de licenţă sau de masterat, care beneficiază de orice tip de bursă în ultimul semestru de studii al respectivului ciclu, li se acordă acelaşi tip de bursă/burse până la susţinerea examenului de finalizare a studiilor în prima sesiune din anul universitar curent.

Bursele de excelenţă olimpică I/internaţională se acordă studenţilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat înmatriculaţi în anul I care au obţinut premiul I, II sau III la olimpiadele şcolare internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei.

Bursele pentru performanţă se acordă studenţilor din învăţământul superior de stat, înmatriculaţi la programe de studii universitare cu frecvenţă, indiferent de forma de finanţare. Acestea se distribuie conform metodologiilor proprii ale instituţiilor de învăţământ superior de stat.

Bursele de studiu se acordă studenţilor care frecventează cursurile licenţei didactice cu dublă specializare într-o instituţie de învăţământ superior de stat.

Iar bursele sociale au rolul de a asigura condiţii minime de subzistenţă, de a facilita accesul şi de a menţine în sistemul de învăţământ superior de stat studenţii proveniţi din medii socioeconomice defavorizate, din familii defavorizate şi din centre de plasament, în vederea parcurgerii programelor de studii universitare la care sunt înscrişi.

Criteriile specifice de acordare a burselor se stabilesc prin metodologiile proprii ale instituţiilor de învăţământ superior de stat.