Consiliul UE a aprobat concluzii privind protecția socială pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă


Consiliul UE a aprobat concluzii privind protecția socială pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă, în punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale.

În mai mult de jumătate dintre statele membre, persoanele care desfășoară o activitate independentă nu erau acoperite de toate ramurile protecției sociale în 2022. De exemplu, peste 15 milioane de persoane din UE care desfășoară o activitate independentă nu au acces la prestații de șomaj.

Odată cu apariția unor noi modalități de lucru, cum ar fi munca la distanță, telemunca și munca pe platforme online, asigurarea protecției sociale pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă devine din ce în ce mai relevantă. De asemenea, un număr semnificativ de persoane combină activitățile salariate și activitățile independente sau trec de la una la alta.

În acest context, Consiliul invită statele membre să elimine orice discrepanțe rămase în sistemele lor naționale pentru a îmbunătăți accesul persoanelor care desfășoară o activitate independentă la protecția socială, punând accentul pe prestațiile de șomaj și de boală. Statele membre ar trebui să asigure, totodată, un nivel adecvat de protecție pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă pentru a garanta un nivel de trai decent și pentru a preveni sărăcia persoanelor care desfășoară o astfel de muncă.