Guvernul a adoptat măsuri pentru consolidarea capacității instituționale a Ministerului Finanțelor


Guvernul a adoptat măsuri pentru consolidarea capacității instituționale a Ministerului Finanțelor, pentru exercitarea controlului financiar de specialitate al statului, pentru unele reglementări specifice, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin OUG nr. 81/2023.

Se are în vedere monitorizarea execuției bugetare, precum și exercitarea controlului cheltuielilor curente și de capital.

Astfel, se vor face verificări de către Ministerul Finanțelor pentru categoriile de cheltuieli care înregistrează o creștere cu mai mult de 20% față de costul mediu al achizițiilor de produse/servicii/echipamente și/sau execuție de lucrări sau costul mediu al cheltuielilor curente și de capital aferente unor instituții publice similar.

Aceste prevederi se aplică sub formă de proiect pilot până la sfârșitul anului 2025 pentru domeniile educație, sănătate, asistență și protecție socială, precum și pentru autoritățile și instituțiile de subordonare locală. Ministerul Finanțelor prezintă Guvernului în fiecare an calendaristic rapoarte privind această monitorizare.

De asemenea, prin actul normativ adoptat, se elimina inechitățile, discriminările și/sau discrepanțele de ordin salarial existente în sistemul finanțelor publice ca urmare a punerii în executare a hotărârilor judecătorești.