Se constituie Unitatea centrală interoperabilitate a sistemelor de informaţii a Uniunii Europene


Legea nr. 266/2023 prevede asigurarea cadrului naţional pentru interoperabilitatea dintre sistemele de informaţii ale Uniunii Europene în domeniul frontierelor şi vizelor, al cooperării poliţieneşti şi judiciare şi al azilului şi migraţiei.

La nivelul Direcţiei generale pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne se constituie Unitatea centrală interoperabilitate a sistemelor de informaţii a Uniunii Europene care coordonează activităţile de implementare, la nivel naţional, a conceptului de interoperabilitate a sistemelor de informaţii a Uniunii Europene şi dezvoltarea ulterioară a acestuia, inclusiv prin verificarea punerii în aplicare de către autorităţile naţionale competente şi desemnate potrivit prezentei legi a măsurilor specifice mecanismelor de interoperabilitate.

Potrivit legislației, aceasta asigură reprezentarea României în relaţia cu instituţiile Uniunii Europene pe problematica interoperabilităţii sistemelor de informaţii ale Uniunii Europene, pentru gestionarea în mod centralizat a evoluţiilor în acest domeniu, sub coordonarea Direcţiei generale afaceri europene, Schengen şi relaţii internaţionale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Iar posturile necesare constituirii Unităţii centrale interoperabilitate se asigură prin suplimentarea numărului de posturi aprobat Direcţiei generale pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei din numărul total de posturi aprobat Ministerului Afacerilor Interne.