Norme tehnice privind condiţiile de proiectare şi amplasare a construcţiilor în zona drumurilor de interes naţional


Ordinul nr. 1668/2023 prevede aprobarea reglementării tehnice “Norme tehnice privind condiţiile de proiectare şi amplasare a construcţiilor, instalaţiilor şi a mijloacelor de publicitate în zona drumurilor de interes naţional, pe poduri, pasaje, viaducte, în tuneluri rutiere, precum şi amenajarea căilor de acces la drumurile de interes naţional, cu excepţia sectoarelor de drumuri naţionale situate în intravilanul municipiilor/reşedinţelor de judeţ care sunt în administrarea consiliilor locale”.

La amplasarea unor construcţii, instalaţii şi a mijloacelor de publicitate, la amenajarea intersecţiilor, a căilor de acces, precum şi la execuţia oricăror lucrări în zona drumului de interes naţional este obligatorie respectarea documentaţiilor de urbanism şi de amenajare a teritoriului avizate de administratorul drumului, precum şi a studiilor de fezabilitate, a proiectelor tehnice sau a planurilor urbanistice elaborate de administratorul drumului.

Legislația prevede că la stabilirea amplasării trebuie să se asigure, acolo unde este posibil, spaţiile de dezvoltare viitoare a drumului, cu minimum lăţimea unei benzi de circulaţie în aliniament şi cu respectarea condiţiilor de vizibilitate pe drum şi eventuale supralărgiri în curbe.

Traversarea subterană sau aeriană a drumului de către cabluri de energie electrică sau de telecomunicaţii se realizează, de regulă, în puncte în care drumul este în aliniament, intersecţia realizându-se sub un unghi cât mai apropiat de 90°, dar nu mai mic de 60°, măsurat între axul drumului şi aliniamentul cablului.

Atenție! Se interzice deversarea apelor uzate şi a celor pluviale din incinta obiectivelor/proprietăţii şi/sau de pe calea de acces în ampriza şi/sau zona de siguranţă a drumului de interes naţional. Evacuarea apelor uzate se realizează în instalaţiile de canalizare sau în fose septice vidanjabile. În cazul unor obiective la care apele pluviale ar putea antrena produse poluante, trebuie asigurate, după caz, instalaţii de separare a grăsimilor, de decantare, de filtrare etc.