Procedura privind managementul cazurilor de violenţă asupra elevilor


În Monitorul Oficial nr. 856/2023 a fost publicat Ordinul nr. 6235/2023 pentru aprobarea Procedurii privind managementul cazurilor de violenţă asupra antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor şi personalului unităţii de învăţământ, precum şi al altor situaţii corelate în mediul şcolar şi al suspiciunii de violenţă asupra copiilor în afara mediului şcolar.

Pentru a fi considerate fapte săvârşite în mediul şcolar, acestea trebuie să se comită în perimetrul unităţii de învăţământ preuniversitar, în cadrul activităţilor şcolare, extraşcolare organizate de cadre didactice în afara perimetrului unităţii de învăţământ sau în cadrul activităţilor şcolare/extraşcolare desfăşurate în mediul online.

În fiecare unitate de învăţământ se va implementa obligatoriu un mecanism de sesizare anonimă a suspiciunilor şi a faptelor de violenţă. Mecanismul va fi detaliat în Regulamentul de ordine interioară şi va fi comunicat repetat elevilor şi personalului şcolii.

În situaţia în care fapta de violenţă este sesizată de elevi, personalul UIP are obligaţia să îi asculte cu răbdare, calm şi să îi protejeze împotriva oricărei forme de discriminare sau răzbunare din partea altor elevi sau adulţi. Personalul UIP foloseşte un limbaj adecvat gradului de maturitate şi gradului de vulnerabilitate al persoanelor implicate.

Personalului UIP îi este interzisă folosirea unui limbaj acuzator, interogator, intimidant, umilitor, care învinovăţeşte. Personalul UIP nu va întreprinde nicio acţiune care să aducă atingere demnităţii persoanelor implicate.