Cine poate beneficia de bursă tehnologică?


Bursa tehnologică reprezintă o formă de stimulare a elevilor care urmează învăţământul tehnologic în condiţiile prezentei metodologii, în conformitate cu priorităţile Ministerului Educaţiei, şi constă într-un sprijin financiar lunar stabilit conform Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023.

Conform ultimelor noutăți legislative, bursa tehnologică înlocuiește bursa profesională.

Potrivit Ordinului nr. 6238/2023, bursa tehnologică se acordă doar elevilor înmatriculaţi în cadrul specializărilor din învăţământul profesional, inclusiv dual, nivel 3 EQF/CNC.

Elevii declaraţi repetenţi la finalul unui an şcolar nu beneficiază de bursa tehnologică pentru anul de studiu pe care îl repetă.

Prin excepţie, în anii şcolari 2023 – 2024 şi 2024 – 2025, elevii declaraţi repetenţi în învăţământul liceal, care optează pentru continuarea studiilor în învăţământul profesional, inclusiv dual, beneficiază de bursă tehnologică.

Elevii care cumulează 10 sau mai multe absenţe nemotivate într-o lună nu primesc bursa tehnologică pentru luna respectivă.

Bursa tehnologică nu se acordă în primele 3 luni calendaristice din anul şcolar următor, în cazul în care elevul a comis abateri disciplinare grave, care conduc la scăderea mediei generale la purtare sub nota 7 în anul şcolar precedent.

De menționat că bursa tehnologică se acordă elevilor la propunerea dirigintelui, nefiind condiţionată de depunerea unei cereri în acest sens. Profesorul diriginte va înainta la secretariatul unităţii de învăţământ lista cu elevii propuşi pentru bursa tehnologică, în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului şcolar.