Desfășurarea admiterii în învăţământul profesional pentru anul şcolar 2024 – 2025


Ordinul nr. 6070/2023 prevede organizarea, desfăşurarea şi calendarul admiterii în învăţământul profesional şi în învăţământul dual pentru anul şcolar 2024 – 2025.

Absolvenţii clasei a VIII – a din serii anterioare care au participat la procesul de admitere în anii precedenţi şi au fost înmatriculaţi într-o unitate de învăţământ, liceal sau profesional, care s-au retras, au întrerupt studiile, au fost declaraţi repetenţi sau doresc să se transfere între învăţământul liceal şi învăţământul profesional sau, în cadrul aceluiaşi tip de învăţământ, de la o filieră/un domeniu de pregătire/specializare/ calificare profesională la alta/altul, nu participă la procesul de admitere în învăţământul profesional şi în învăţământul dual pentru anul şcolar 2024 – 2025.

Potrivit legislației, pentru continuarea studiilor, acestor absolvenţi li se aplică prevederile Regulamentului – cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, aprobat prin ordin al ministrului educaţiei.

Elevii care au obţinut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa naţională a olimpiadelor şcolare organizate şi finanţate de Ministerul Educaţiei sau au obţinut premiul I, II sau III la competiţii internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei pot fi înscrişi în clasa a IX – a, în anul şcolar 2024 – 2025, peste numărul maxim de elevi în formaţiunile/clasele de elevi.

Iar Comisia naţională de admitere elaborează precizări, instrucţiuni sau proceduri, în vederea organizării şi desfăşurării admiterii în învăţământul profesional şi în învăţământul dual, pentru anul şcolar 2024 – 2025.