A fost aprobată Metodologia – cadru de acordare a burselor


Ordinul nr. 6238/2023 prevede privind aprobarea Metodologiei – cadru de acordare a burselor.

Elevii de la cursurile cu frecvenţă de zi din învăţământul preuniversitar de stat obligatoriu, nivel gimnazial şi liceal, beneficiază, după caz, de următoarele tipuri de burse: bursă de excelenţă olimpică I; bursă de excelenţă olimpică II; bursă de merit; bursă socială; bursă tehnologică.

Bursele se acordă în fiecare an şcolar, pe perioada cursurilor şcolare, inclusiv pe timpul pregătirii şi susţinerii evaluării naţionale de către absolvenţii clasei a VIII – a, a examenului naţional de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale şi pe perioada pregătirii practice.

Bursele sociale se acordă şi în perioada vacanţelor şcolare. Elevii care acumulează 10 sau mai multe absenţe nemotivate într-o lună nu primesc bursa socială pentru luna respectivă.

Potrivit legislației se acordă și bursa pentru mamele minore. Aceasta reprezintă o formă de sprijin a mamelor minore în vederea susţinerii participării la educaţie, a prevenirii abandonului şi a nereuşitei şcolare. Cuantumul minim al bursei pentru mamele minore este 700 lei/lună.

Bursa pentru mamele minore se poate cumula cu toate tipurile de burse, în condiţiile prezentei metodologii.