Acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru studenţi!


Hotărârea nr. 811/2023 prevede aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru studenţi.

Tariful redus crește de la 50% la 90% pentru toți studenții români sau străini înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, pe toată perioada în care au calitatea de student.

Facilitățile sunt valabile și la călătoria cu metroul, pe bază de abonament lunar sau de titluri de transport de tipul „10 călătorii”.

Vârsta până la care studenții beneficiază de facilități crește de la 26, la 30 de ani, cu excepția studenților care au unul sau ambii părinți decedați, precum și a studenților proveniți din centrele de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal. Aceștia beneficiază de gratuitate pe toată perioada în care au calitatea de student.

Potrivit noutăților legislative, pentru călătoria la vagon de dormit, vagon cuşetă sau la clasa I, studenţii plătesc integral următoarele diferenţe tarifare: diferenţă de clasă, tarif de rezervare clasa I, supliment de pat/cuşetă, după caz.

De la data începerii anului universitar şi până la data de 30 noiembrie inclusiv, studenţii pot călători în baza legitimaţiei de student pentru reducere/gratuitate la transport, vizată pentru anul universitar anterior.