Norme tehnice privind reîncărcarea stingătoarelor de incendiu


Ordinul nr. 135/2023 prevede Normele tehnice privind utilizarea, verificarea, reîncărcarea, repararea şi scoaterea din uz a stingătoarelor de incendiu.

Personalul verifică prin cântărire, la intervale de cel mult 6 luni, stingătoarele de incendiu cu CO2 sau agent curat pentru a constata dacă acestea conţin masa corectă de agent de stingere precizată în standardele specifice.

Stingătoarele de incendiu se supun reîncărcării în următoarele situaţii: după fiecare utilizare; la expirarea perioadei de valabilitate acordate de producătorul stingătorului de incendiu; la cel mult 3 ani de la ultima reîncărcare; ori de câte ori se constată scăderea masei încărcăturii sub toleranţa de umplere precizată în standardele aplicabile pentru stingătoarele de incendiu cu CO2 sau agent curat.

Reîncărcarea stingătorului de incendiu se face numai cu acelaşi agent de stingere cu care a fost încărcat de producător şi cu care a fost certificat.

Agenţii de stingere utilizaţi la reîncărcarea stingătoarelor de incendiu trebuie să fie în termenul de valabilitate, cel puţin până la următoarea reîncărcare.

Potrivit legislației, reîncărcarea este însoţită în mod obligatoriu şi de o verificare cu scopul de a conferi încrederea că produsul corespunde integral din punctul de vedere al caracteristicilor funcţionale corespunzătoare modelului certificat şi prezintă siguranţă în exploatare.