A fost aprobat Ghidul de finanţare pentru achiziţionarea de microbuze școlare electrice


Ordinul nr. 2192/2023 prevede aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea cantităţii de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puţin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride şi alimentate cu gaz natural comprimat.

Obiectul programului îl reprezintă achiziţionarea de microbuze noi electrice, microbuze noi hibride şi microbuze noi alimentate cu GNC, pentru transportul elevilor, având la bază necesităţile identificate la nivelul fiecărei unităţi administrativ – teritoriale.

Finanţarea se acordă în funcţie de categoria unităţii administrativ – teritoriale din care face parte solicitantul, după cum urmează:
a) pentru UAT cu un număr de elevi pe raza UAT < 40.000 – maximum 7.000.000 lei;
b) pentru UAT cu un număr de elevi pe raza UAT între 40.000 şi 60.000 – maximum 15.000.000 lei;
c) pentru UAT cu un număr de elevi pe raza UAT > 60.000 – maximum 25.000.000 lei.

Finanţarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile, în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi.

Monitorizarea fiecărui proiect aprobat pentru finanţare în cadrul programului se desfăşoară pe o perioadă de 3 ani de la recepţia/înregistrarea la AFM a raportului de finalizare întocmit de beneficiarul finanţării şi are ca obiect verificarea, în colaborare cu beneficiarul finanţării acordate, a investiţiilor realizate, a modului de respectare a condiţiilor şi obligaţiilor prevăzute în prezentul ghid şi în contractul de finanţare, precum şi îndeplinirea indicatorului de performanţă a programului.