Dobândirea calităţii de expert tehnic extrajudiciar


Hotărârea nr. 430/2023 prevede aprobarea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea atestării pentru atribuirea calităţii de expert tehnic extrajudiciar în domeniul amenajării teritoriului şi al urbanismului.

Poate dobândi calitatea de expert tehnic extrajudiciar în oricare dintre specializări (amenajarea teritoriului sau urbanism) persoana fizică cu domiciliul în România care îndeplineşte următoarele condiţii: este cetăţean român; este specialist atestat de către RUR de cel puţin 5 ani, cu drept de semnătură în domeniul amenajării teritoriului şi/sau urbanismului; cunoaşte limba română; are capacitate de exerciţiu deplină; este aptă din punct de vedere medical pentru îndeplinirea activităţii de expert; nu are antecedente penale sau sancţiuni disciplinare; se bucură de o bună reputaţie profesională şi socială; a promovat examenul organizat în acest scop.

Calitatea de expert tehnic într-o specializare se dovedeşte cu legitimaţia şi parafa emise în acest scop de către secretariatul RUR, în condiţiile prezentului regulament.