Proiectul de investiţii “HeliPol” vizează îmbunătățirea siguranței rutiere


Hotărârea nr. 712/2023 prevede reaprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii “HeliPol”.

Siguranţa rutieră a fost văzută ca o problemă a sistemului de transport, o consecinţă nefastă a acestuia, fără a se ţine cont de faptul că accidentele rutiere presupun costuri directe care sunt suportate de sectorul de sănătate, domeniul afacerilor şi de către familiile celor implicaţi.

Astfel, proiectul de investiţii “HeliPol” vizează operaţionalizarea de unităţi de suport şi coordonare aeriană şi dezvoltarea infrastructurii IT&C având ca indicator de rezultat 2S20 – eliminarea punctelor negre rutiere.

Potrivit știrilor, pentru finanţarea achiziţiei de mijloace tehnice şi echipamente specifice vor fi utilizate fonduri europene nerambursabile, prin intermediul Programului operaţional Infrastructura mare.

O altă nevoie identificată este achiziţia unui elicopter cu o autonomie de zbor de cel puţin 240 de minute. Elicopterul va fi dotat cu sisteme de supraveghere video şi va fi utilizat în scop preventiv şi de monitorizare a traficului rutier cu privire la încălcările normelor de circulaţie pe drumurile publice pentru creşterea siguranţei rutiere, precum şi cu alte sisteme necesare desfăşurării activităţilor specifice, ce concură implicit la siguranţa rutieră.

Ca primă necesitate se impune achiziţia a trei elicoptere cu o autonomie de zbor de cel puţin 120 de minute. Elicopterele propuse vor contribui în mod direct la întărirea capacităţii Poliţiei Române de monitorizare şi gestionare a traficului rutier prin implementarea unui concept de acţiune integrată între efectivele de poliţie dispuse la sol şi o unitate aeriană de elicoptere.

Elicopterele dotate cu aceste sisteme de supraveghere video vor fi utilizate în scop preventiv şi de monitorizare a traficului rutier cu privire la încălcările normelor de circulaţie pe drumurile publice pentru creşterea siguranţei rutiere.