Programul pentru şcoli al României în perioada 2023 – 2029, aprobat!


În Monitorul Oficial nr. 728/2023 a fost publicată Hotărârea nr. 652/2023 privind aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2023 – 2029, precum şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2023 – 2024.

Programul pentru şcoli al României prevede acordarea gratuită pentru preşcolarii din grădiniţele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate şi pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular, precum şi pentru preşcolarii şi elevii incluşi în învăţământul special, de fructe şi legume proaspete, de lapte şi produse lactate şi de produse de panificaţie în limita unei valori zilnice per preşcolar/elev.

Limita valorică zilnică per preşcolar/elev este după cum urmează:
a) 0,70 lei pentru porţia de fructe şi legume;
b) 1,11 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf;
c) 0,65 lei pentru porţia de produse de panificaţie.

Pe parcursul săptămânii, unui preşcolar/elev i se acordă gratuit 2 porţii de fructe şi/sau legume, 3 porţii de lapte, 2 porţii de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie, cu încadrarea în sumele alocate cu aceste destinaţii.

Potrivit legislației, porţia de fructe distribuită are cel puţin 100 grame şi conţine o singură specie de fructe, iar porţia de legume distribuită are cel puţin 200 grame şi poate fi un amestec din speciile propuse, preparate şi gata de consum în stare proaspătă.

Porţia de lapte şi porţia de produse lactate au un conţinut de minimum 3,2% proteine şi de minimum 1,8% grăsime. Porţia de produse lactate conţine cel puţin 90% din greutate lapte tratat termic. Porţia de lapte distribuită are 200 ml, porţia de produse lactate distribuită are 125 grame, iar porţia de caş are 20 grame.

Iar porţia produselor de panificaţie, în funcţie de tipul produsului, va avea 80 grame pentru corn şi baton sau echivalentul valorii energetice a acestora pentru covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi.