Au fost aprobate Criteriile de autorizare a funcţionării unităţilor emitente de vouchere destinate victimelor infracţiunii.
Ordinul nr. 2256/2023 prevede că pentru autorizare unităţile emitente de vouchere destinate victimelor infracţiunii trebuie să îndeplinească mai multe criterii:
1. Unităţile care solicită autorizaţie de funcţionare ca unităţi emitente de vouchere destinate victimelor infracţiunii funcţionează legal pe teritoriul României şi au prevăzut în actul de înfiinţare, la obiectul de activitate, operaţiuni privind emiterea şi gestionarea de vouchere destinate victimelor infracţiunii, având cod CAEN 6612 – “Activităţi de intermediere a tranzacţiilor financiare”.
2. Capitalul social sau de dotare, după caz, subscris şi vărsat de către unităţile care solicită autorizaţie de funcţionare ca unităţi emitente de vouchere destinate victimelor infracţiunii trebuie să reprezinte echivalentul în lei a cel puţin 500.000 de euro, luându-se în calcul cursul de schimb la data înfiinţării societăţii sau la data ultimei majorări a capitalului social, înregistrată la oficiul registrului comerţului sau în actul constitutiv, după caz.
3. Unităţile care solicită autorizaţie de funcţionare ca unităţi emitente de vouchere destinate victimelor infracţiunii trebuie să dovedească faptul că dispun de un ansamblu de măsuri de securitate care să garanteze buna funcţionare a sistemului voucherelor destinate victimelor infracţiunii sau externalizează acest ansamblu de măsuri.
4. Unităţile care solicită autorizaţie de funcţionare ca unităţi emitente de vouchere destinate victimelor infracţiunii nu pot fi autorizate în situaţia în care acestea/administratorul/directorul economic şi/sau financiar înregistrează fapte în cazierul fiscal.
Potrivit legislației, victima poate solicita Comisiei un avans din compensaţia financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe ţară stabilite pentru anul în care victima a solicitat avansul.