A fost înființat Muzeul Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor din România


În Monitorul Oficial nr. 670/2023 a fost publicată Legea nr. 238/2023 privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie şi Cultură a Romilor din România.

Muzeul are ca scop prezentarea şi promovarea istoriei, culturii şi tradiţiilor romilor din România, cunoaşterea în plan intern şi internaţional a contribuţiei acestei minorităţi naţionale la evoluţia şi modernizarea societăţii româneşti de-a lungul timpului, protejarea memoriei victimelor robiei şi deportării în Transnistria, precum şi combaterea rasismului şi a discriminării.

Patrimoniul Muzeului se compune din colecţii de piese şi documente, constituite de Asociaţia Partida Romilor Pro – Europa, membru al Consiliului Minorităţilor Naţionale, în colaborare cu alte instituţii publice sau private şi organizaţii neguvernamentale din ţară şi din străinătate, precum şi din piese provenind din transferuri, donaţii şi achiziţii, potrivit legii.

În cadrul Muzeului funcţionează Consiliul de administraţie, Consiliul ştiinţific, comisii de evaluare şi/sau comisii de achiziţii de bunuri culturale, organizate potrivit prevederilor Legii nr. 311/2003 precum şi Consiliul de Onoare.

Consiliul de onoare este un organ colegial cu rol consultativ, format din câte un reprezentant desemnat de către organizaţiile membre ale Consiliului Naţional al Minorităţilor Naţionale iar activitatea membrilor Consiliului de onoare nu este remunerată.