Legea societăților comerciale a fost modificată!


Legea nr. 222/2023 prevede modificarea şi completarea Legii societăţilor nr. 31/1990, precum şi a Legii nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului.

Societăţile pe acţiuni, societăţile în comandită pe acţiuni, societăţile cu răspundere limitată – persoane juridice române – şi societăţile europene cu sediul social în România pot fuziona, potrivit prezentei legi, cu societăţi care au sediul social sau, după caz, administraţia centrală ori sediul principal în alte state membre ale Uniunii Europene sau state participante la Asociaţia Europeană a Liberului Schimb, care sunt guvernate de legislaţia acestora şi funcţionează în una dintre formele juridice prevăzute în anexa II la Directiva (UE) 2017/1.132 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 iunie 2017 privind anumite aspecte ale dreptului societăţilor comerciale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 169 din 30 iunie 2017.

În cazul în care societatea absorbantă este o societate în comandită pe acţiuni, înfiinţată şi funcţionând potrivit legii române, acţionarii societăţii absorbite vor fi întotdeauna acţionari comanditari ai societăţii în comandită pe acţiuni absorbante, dacă nu se prevede altfel în hotărârea de aprobare a proiectului de fuziune.

Legea română este legea aplicabilă procedurilor şi formalităţilor fuziunii transfrontaliere în vederea obţinerii certificatului prealabil de către societăţile participante la fuziune persoane juridice române, respectiv procedurilor şi formalităţilor derulate în vederea înmatriculării în registrul comerţului a societăţii nou – constituite ca urmare a fuziunii transfrontaliere sau, după caz, în vederea înregistrării menţiunilor privind modificarea actului constitutiv al societăţii absorbante, persoane juridice române, în privinţa acestor două ultime cazuri, stabilind şi data de la care fuziunea transfrontalieră produce efecte.