Centrele comunitare din străinătate vin în sprijinul românilor!


Legea nr. 86/2016 privind instituirea centrelor comunitare româneşti în străinătate a fost modificată de Legea nr. 207/2023.

Statul român are obligaţia de a lua măsuri menite să asigure un cadru pentru o bună reprezentativitate a românilor din afara graniţelor ţării la nivel de comunitate şi de a asigura coeziunea în cadrul acestora.

Potrivit legislației, statul român asigură înfiinţarea unor centre comunitare româneşti în statele cu comunităţi româneşti semnificative.

Centrele comunitare româneşti au drept scop sprijinirea comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării, asigurarea coeziunii comunităţilor de români din afara graniţelor ţării, reprezentativitatea acestora, informarea comunităţii de români asupra aspectelor relevante din România şi din statul de reşedinţă, organizarea de proiecte şi programe cu caracter cultural, social, educativ, lingvistic şi artistic, a realităţilor istorice, a tradiţiilor, a obiceiurilor, valorilor naţionale.

De asemenea, centrele comunitare româneşti au rolul de a pune la dispoziţia comunităţilor de români mijloace pentru desfăşurarea de activităţi de lungă durată, utile pentru dezvoltarea socioculturală a comunităţii, precum biblioteci, cursuri de limba română, activităţi culturale perene.