Procedura aplicabilă beneficiarilor privaţi pentru atribuirea contractelor finanţate din fonduri europene


Ordinul nr. 82/2023 prevede aprobarea Procedurii aplicabile beneficiarilor privaţi pentru atribuirea contractelor de furnizare, de servicii sau lucrări finanţate din fonduri europene dedicate afacerilor interne 2021 – 2027.

Procedură se aplică numai pentru cheltuielile care sunt finanţate pe baza costului real, conform prevederilor regulilor de eligibilitate, ghidurilor aferente apelurilor şi/sau contractului de finanţare, după caz.

Potrivit legislației, beneficiarul privat poate achiziţiona direct produse, servicii sau lucrări dacă valoarea estimată a achiziţiei, inclusiv TVA, este egală sau mai mică de 90.000 lei pentru achiziţie directă de produse, servicii sau lucrări.

Dacă valoarea estimată a achiziţiei, inclusiv TVA, este egală sau mai mică de 9.000 lei, beneficiarul privat poate realiza o achiziţie directă simplă, respectiv poate achiziţiona/cumpăra direct produse, servicii sau lucrări, fără a avea niciuna dintre obligaţiile şi cerinţele stabilite prin prezenta procedură, cu excepţia obligaţiilor privind înregistrarea şi păstrarea documentelor justificative.

De menționat că, achiziţia se realizează pe bază de documente justificative, cum ar fi: contract, comandă, bon fiscal/factură, ordin de plată, extras de cont, notă de recepţie, fişă de cont, documente de transport.

Iar pentru achiziţia directă nu este obligatorie semnarea unui contract. În cazul în care beneficiarul privat consideră că pentru predictibilitatea relaţiilor comerciale are nevoie de clauze contractuale clare, acesta poate semna un contract în acest sens.