Ce aduce nou Legea învăţământului superior?


În Monitorul Oficial nr. 614/2023 a fost publicată Legea învăţământului superior nr. 199/2023.

Legea asigură cadrul legal pentru exercitarea, în instituţiile de învăţământ superior, sub autoritatea statului român, a procesului de educaţie, cercetare şi formare continuă şi reglementează structura, organizarea şi funcţionarea învăţământului superior din România, statutul personalului din învăţământul superior, precum şi cadrul legal de asigurare a calităţii.

Ce prevede Legea învățământului superior?

  1. În ceea ce privește studiile universitare de doctorat, se reglementează:
  • durata programului de studii universitare de doctorat este, de regulă, de 4 ani. În situații speciale, durata programului de studii universitare de doctorat poate fi prelungită cu 1 – 2 ani, cu aprobarea senatului universitar, la propunerea conducătorului de doctorat și în limita fondurilor disponibile, sau redusă cu 1 an, la solicitarea doctorandului, cu avizul conducătorului de doctorat.
  • plata activităţilor didactice desfășurate de către studentul-doctorand, în limita normei de asistent universitar;
  • numărul de studenți doctoranzi care pot fi îndrumați simultan de către un conducător de doctorat;
  • modalitatea de acordare a titlului de doctor de către universități la propunerea instituției de învățământ superior.

2. Rezidențiatul reprezintă forma specifică de învățământ postuniversitar pentru absolvenții licențiați ai programelor de studii Medicină, Medicină Dentară și Farmacie care asigură pregătirea necesară obținerii uneia dintre specialitățile cuprinse în Nomenclatorul specialității medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală.

3. În vederea creșterii retenției studenților în mediul universitar prin prezentul proiect de lege se va înființa Programul Național de Reducere a Abandonului Universitar (PNRAU).

4. Se înfiinţează Programul naţional pentru internaţionalizare universitară “Study in Romania” în vederea consolidării procesului de internaţionalizare a sistemului de învăţământ superior, pentru a asigura resursele necesare.

4. Se înființează Registrul unic naţional integrat al diplomelor şi actelor de studii, RUNIDAS, ca sistem informatic integrat pentru gestiunea actelor de studii eliberate de unităţile de învăţământ preuniversitar, de instituţiile de învăţământ superior şi de Academia Română, precum şi a registrelor matricole de la nivelul sistemului de învăţământ superior.