Ordonanța nr. 27/2022 privind reglementarea unor măsuri financiare prin instituirea schemei de ajutor de minimis în vederea tranziţiei către economia circulară a fost aprobată de Legea nr. 197/2023 publicată în Monitorul Oficial nr. 612/2023.
Conform ordonanței, măsurile financiare constau în acordarea de ajutoare de minimis în vederea stimulării realizării unor investiţii şi a unor categorii de activităţi cu finanţare din fonduri de la bugetul de stat, astfel cum sunt prevăzute în prezenta ordonanţă, în scopul tranziţiei către economia circulară.
Prin economia circulară înțelegem un sistem economic în care valoarea produselor, a materialelor şi a altor resurse este menţinută cât mai mult timp posibil, sporind eficienţa utilizării lor în producţie şi consum, diminuând astfel efectul utilizării acestora asupra mediului, precum şi reducând la minimum deşeurile şi eliberarea de substanţe periculoase în toate etapele ciclului lor de viaţă, inclusiv prin aplicarea ierarhiei deşeurilor.
Beneficiarii sunt persoane juridice ce desfăşoară activităţi în sectoarele de activitate precum: fabricarea băuturilor, fabricarea produselor din tutun, fabricarea produselor textile, fabricarea hârtiei, tăbăcirea și finisarea pieilor, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice.
Suma maximă acordată unui beneficiar din bugetul schemei este egală cu echivalentul în lei al sumei de 200.000 de euro, iar plata se va efectua eşalonat, în baza documentelor justificative, prevăzute în Ghidul solicitantului.
Suma minimă alocată din bugetul schemei pentru un proiect este egală cu echivalentul în lei al sumei de 15.000 de euro.