Modelul contractului încheiat între îngrijitorul informal al persoanei vârstnice dependente şi serviciul public de asistenţă socială, aprobat!


Modelul contractului încheiat între îngrijitorul informal al persoanei vârstnice dependente şi serviciul public de asistenţă socială a fost aprobat de Ordinul nr. 955/2023, publicat în Monitorul Oficial nr. 544/2023.

Prin îngrijitor informal se înțelege persoana necalificată, membru al familiei, rudă sau orice altă persoană, care asigură îngrijirea personală, respectiv ajutorul pentru efectuarea de către persoana vârstnică aflată în situaţia de pierdere a autonomiei funcţionale, a activităţilor de bază şi instrumentale ale vieţii zilnice.

Nu intră în categoria îngrijitorilor informali, în înţelesul prezentului contract:
a) persoanele care au obligaţii de întreţinere asumate printr-un contract de întreţinere semnat cu persoana vârstnică, beneficiară a prestaţiilor specificate în prezentul contract sau cu alte persoane vârstnice;
b) voluntarii, care acordă suport persoanei vârstnice, ca beneficiar al activităţii de voluntariat, în condiţiile prevederilor Legii nr. 78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România, cu modificările ulterioare.

Serviciul public de asistenţă socială va informa îngrijitorul informal cu privire la serviciile de suport disponibile în comunitate: centre de zi, unităţi de îngrijire la domiciliu, servicii de asistenţă comunitară, servicii de consiliere asigurate de asistentul social, sesiuni de informare, sesiuni de instruire/formare.

În situaţia în care îngrijitorul informal este o persoană care are obligaţie de întreţinere faţă de persoana vârstnică, contractul se poate încheia pe durată nedeterminată, cu obligaţia evaluării anuale a condiţiilor care au stat la baza încheierii acestuia.