Noutăți privind Metodologia – cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare !


Metodologia – cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2023 – 2024 a fost modificată de Ordinul nr. 4475/2023 publicat în Monitorul Oficial nr. 540/2023.

În sesiunea iulie 2023, concursul naţional constă în probă scrisă în profilul postului didactic solicitat, potrivit programelor specifice pentru concurs, aprobate prin ordin al ministrului educaţiei.

Candidaţii care au efectuat studiile în România în limbile minorităţilor naţionale sau în alte ţări şi solicită ocuparea, prin concurs, de posturi didactice/catedre vacante/rezervate la clase/grupe cu predare în limba română susţin o probă orală de cunoaştere a limbii române, conform anexei nr. 4 la metodologie, cu excepţia candidaţilor pe a căror diplomă de studii este înscrisă specializarea «Limba română» sau «Limba şi literatura română», a candidaţilor care au efectuat studiile în alte ţări în limba română şi a candidaţilor care susţin proba scrisă specifică pentru ocuparea unui post în învăţământul primar sau preşcolar cu predare în limba română ori a unei catedre de limba şi literatura română.

Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, candidaţii trebuie să obţină la proba scrisă minimum nota 7 (şapte), iar pentru angajarea pe perioadă determinată, candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci).

Cadrul didactic angajat cu contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului/catedrei care participă la concursul naţional, sesiunea iulie 2023, şi obţine minimum nota 7 (şapte) la proba scrisă susţinută în specialitatea postului didactic/catedrei pe care este angajat poate solicita repartizarea pe perioadă nedeterminată pe postul didactic/catedra pe care este angajat.

În situaţia în care cadrul didactic angajat pe durata de viabilitate a postului/catedrei nu obţine minimum nota 7 (şapte) la proba scrisă, dar obţine minimum nota 5 (cinci) rămâne angajat pe durata de viabilitate a postului/catedrei, conform deciziei de repartizare pe post/catedră.

Iar repartizarea candidaţilor pe posturi didactice/catedre se realizează în ordinea descrescătoare a notelor obţinute la proba scrisă, în limita numărului de posturi didactice/catedre din lista afişată pentru concurs