Metodologia – cadru de înscriere a copiilor în unităţi de învăţământ preuniversitar cu grupe de nivel preşcolar


A fost aprobată Metodologia – cadru de înscriere a copiilor în unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preşcolar şi/sau antepreşcolar şi în servicii de educaţie timpurie complementare şi a Calendarului înscrierii copiilor antepreşcolari şi preşcolari în anul şcolar 2023 – 2024 în unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preşcolar şi/sau antepreşcolar şi în servicii de educaţie timpurie complementare.

Ordinul nr. 4319/2023, publicat în Monitorul Oficial nr. 482/2023, prevede înscrierea copiilor antepreşcolari şi preşcolari în unităţile de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preşcolar şi/sau antepreşcolar şi în servicii de educaţie timpurie complementare se realizează în limita planului de şcolarizare aprobat.

Părinţii copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 – 3 ani pot solicita înscrierea copiilor lor în unităţi de învăţământ cu personalitate juridică cu grupe de nivel antepreşcolar depunând, pe locurile libere rămase după operaţiunea de reînscrieri, o cerere – tip de înscriere la unitatea de învăţământ aleasă.

Părinţii copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 – 6 ani pot solicita înscrierea copiilor lor în unităţi de învăţământ cu personalitate juridică cu grupe de nivel preşcolar depunând, pe locurile libere rămase după operaţiunea de reînscrieri, o cerere – tip de înscriere la unitatea de învăţământ aleasă.

În situaţii deosebite cum ar fi, dar fără a se limita la acestea: reîntoarcerea familiei din străinătate, lipsa locurilor în creşe şi grădiniţe în situaţia reluării/începerii serviciului de către părinte, situaţii medicale, care pot împiedica înscrierea copilului în cadrul serviciului de educaţie timpurie complementar în perioada stabilită prin calendarul înscrierii aprobat anual de Ministerul Educaţiei, copiii antepreşcolari şi preşcolari pot fi înscrişi în serviciile de educaţie timpurie complementare şi în timpul anului şcolar.