A fost stabilit cadrul general pentru închiderea programelor operaţionale finanţate în perioada de programare 2014 – 2020


OUG nr. 36/2023 prevede stabilirea cadrului general pentru închiderea programelor operaţionale finanţate în perioada de programare 2014 – 2020.

Actul normativ reglementează cadrul general privind măsurile, activitățile, condițiile și termenele generale care trebuie respectate de către toate structurile implicate în închiderea programelor operaționale, finanțate în perioada de programare 2014-2020 din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European, Fondul de Coeziune și Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime, Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane, asigurând abordarea unitară a procesului de închidere a programelor operaționale.

Prevederile prezentei ordonanțe de urgență se aplică și Programului Interreg IPA CBC România-Serbia, Programului Interreg V-A România-Bulgaria și Programului Interreg V-A România-Ungaria, finanțate în cadrul Obiectivului Cooperare Teritorială Europeană.

Totodată, ordonanța de urgență asigură continuitatea și predictibilitatea implementării proiectelor cu finanțare europeană în următoarea perioadă de programare 2021-2027.

Potrivit noutăților, actul normativ reglementează și modalitățile prin care proiectele/ operațiunile nefinalizate în acest exercițiu financiar pot fi continuate din fondurile alocate pentru perioada de programare 2021-2027. Se stabilesc, de asemene, obligațiile și atribuțiile autorităților de management pentru programele 2021-2027 în vederea preluării la finanțare a etapei a II-a a proiectelor care fac obiectul etapizării în condițiile prevăzute la art. 118 sau 118a din Regulamentul (UE) 2021/1060, cu modificările și completările ulterioare.

Urgența instituirii acestor măsuri este justificată de asigurarea tuturor prevederilor care sunt necesare principalelor structuri implicate în gestionarea fondurilor europene pentru trecerea de la perioada actuala de programare la perioada de programare 2021-2027, adaptate la contextul programelor operaționale, pe baza analizei efectuate de autoritățile de management și de necesitatea respectării termenelor instituite de publicarea orientărilor Comisiei Europene.