Normele metodologice ale Legii locuinței au suferit modificări!


Hotărârea nr. 388/2023 modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii locuinţei nr. 114/1996, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.275/2000.

Prin actul normativ se modifică mecanismul de finanțare în acord cu modificările Legii locuinței nr. 114/1996, urmând ca Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației să încheie contracte de finanțare cu autoritățile administrației publice locale pentru realizarea de locuințe sociale/locuințe de necesitate pe o perioadă de 4 ani.

Autoritățile administrației publice locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale vor transmite solicitările de includere în Programul multianual de construcții locuințe sociale/locuințe de necesitate, documentele necesare pentru încheierea contractelor de finanțare, precum și solicitările de plată, prin intermediul platformei digitale investitii.mdlpa.ro.

Potrivit legislației, finanțarea construirii locuințelor sociale și a celor de necesitate se asigură din bugetele locale, în limitele prevederilor bugetare aprobate anual cu această destinație, din sume din transferuri de la bugetul de stat, în limita creditelor de angajament, precum şi a creditelor bugetare aprobate anual cu această destinație în bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației și a estimărilor pentru următorii 3 ani, prevăzute în legea bugetară anuală, precum și din donații și contribuții de la persoane fizice și juridice, efectuate conform prevederilor legale în vigoare.