Noutăți privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale!


Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/2000 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor de liberă practică pentru servicii publice conexe actului medical a fost recent modificată de OUG nr. 25/2023.

Astfel, serviciile conexe actului medical se pot organiza în cabinete cu sau fără personalitate juridică și sunt furnizate de persoane autorizate de Ministerul Sănătății, altele decât medicii, iar condiţiile de autorizare a persoanelor, pentru practicarea serviciilor conexe actului medical, se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății.

Serviciile publice conexe actului medical sunt următoarele: tehnică dentară; biologie, biochimie și chimie în sistemul sanitar din România; fizică medicală; fizioterapie; psihologie; logopedie; sociologie; optică – optometrie; protezare ortezare; protezare auditivă; audiologie; terapie vocală; nutriție și dietetică.

Totodată, furnizorii de servicii conexe actului medical trebuie să-și exercite activitatea în strictă concordanţă cu prescripţiile medicale ale medicului curant, cu nevoile medico-psihosociale ale beneficiarilor și cu normele legale în vigoare.

De asemenea, au fost clarificate condițiile ce trebuie îndeplinite de cabinetele publice conexe actului medical cu personalitate juridică.

Din lista specialităților conexe actului medical au fost excluse serviciile de tehnician aparatură medicală, precum și fizio-kinetoterapeutul și profesorul de cultură fizică care sunt incluse activității de fizioterapeut și au fost completate cu serviciile de audiologie, terapie vocală, nutriție și dietetică.

Potrivit noutăților, din lista serviciilor conexe actului medical care se pot desfășura prin cabinete de practică individuală au fost excluse serviciile de biologie, biochimie și chimie din sistemul de sănătate din România, precum și cea de fizică medicală.