Ce obligații îi revin administrației publice locale în cadrul programului naţional privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe?


Ordinul nr. 625/2023 prevede aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.

În vederea derulării programului naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei va pune la dispoziţia autorităţilor administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ – teritoriale şi subdiviziunilor administrativ – teritoriale platforma digitală “investitii.mdlpa.ro”.

În programele locale pot fi incluse:
a) blocuri de locuinţe construite după proiecte elaborate până la 31 decembrie 2005;
b) blocuri de locuinţe la care s-au executat lucrările de intervenţie pentru creşterea nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente, la data includerii în programul local;
c) locuinţe unifamiliale, realizate după proiecte elaborate până la 31 decembrie 2005, aflate în proprietatea persoanelor fizice, cu adaptarea soluţiilor în funcţie de caracteristicile, particularităţile şi valoarea arhitecturală a locuinţelor;
d) locuinţele expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic prin raport de expertiză tehnică la care s-au executat lucrările de intervenţie pentru creşterea nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente, la data includerii în programul local.

La fundamentarea programelor locale se includ cu prioritate blocurile de locuinţe şi locuinţele sociale în limita fondurilor alocate anual cu această destinaţie în bugetele locale.

Potrivit noutăților, pentru a putea fi introduse în program, în blocurile de locuinţe trebuie să fie înfiinţate asociaţii de proprietari pentru apartamentele cu destinaţia de locuinţă aflate în proprietatea persoanelor fizice, inclusiv pentru apartamentele aflate în proprietatea persoanelor fizice declarate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului ca sedii sociale de firmă care nu desfăşoară activitate economică şi au destinaţia de locuinţă.

În fiecare an, coordonatorul local centralizează solicitările asociaţiilor de proprietari primite până pe data de 30 iunie a anului curent, întocmeşte/actualizează programul local multianual, program în cadrul căruia blocurile de locuinţe sunt prioritizate şi îl supune aprobării autorităţii deliberative a administraţiei publice locale cel târziu până la data de 31 iulie.