Procedura de incinerare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman


Ordinul nr. 23/2023 prevede aprobarea Procedurii de incinerare şi/sau îngropare la faţa locului a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman în cazul unei epizootii care implică o boală cu declarare obligatorie.

Centrul local de combatere a bolilor ia decizia cu privire la metoda alternativă de neutralizare: îngropare sau incinerare în groapă.

Atenție! Îngroparea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman se face după consultarea prealabilă a direcţiei de sănătate publică, a Administraţiei Naţionale „Apele Române”, prin structurile subordonate, a autorităţii administraţiei publice centrale pentru protecţia mediului, prin structurile competente subordonate, şi a autorităţii administraţiei publice locale.

Iar în ceea ce privește incinerarea, arderea se poate face într-o groapă sau într-un şanţ, săpate pe un câmp plat, poziţionate pe cât posibil aproape de ferma de animale, respectând distanţa până la pânza freatică şi la resursele de apă. De asemenea, să nu fie în zona inundabilă, în zonele de protecţie definite de Legea apelor nr. 107/1996, în perimetrul de protecţie hidrogeologică şi minimum 50 m faţă de cursurile de apă.

Potrivit noutăților, se prevăd obligații și pentru autoritățile publice locale.

Persoana desemnată din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale pe teritoriul cărora este declarată epizootia păstrează înregistrări privind cantităţile de subproduse de origine animală şi speciile de la care provin subprodusele de origine animală incinerate sau îngropate; data incinerării sau a îngropării; coordonatele locurilor de incinerare sau de îngropare, stabilite conform legislaţiei în vigoare.