CEDO. Cauza Stăvilă împotriva României


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost sesizată cu privire la încălcarea unor drepturi fundamentale din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Reclamantul s-a plâns că redeschiderea urmăririi penale faţă de el şi condamnarea lui ulterioară au încălcat dreptul său la apărare, principiul egalităţii armelor, dreptul de a nu fi judecat şi pedepsit de două ori pentru aceeaşi infracţiune, dreptul la o cale de atac efectivă, precum şi principiul securităţii juridice.

Curtea reține că simpla apreciere că ancheta desfăşurată în cauza reclamantului a condus la o scoatere “eronată” de sub urmărire penală nu poate, în sine, în lipsa unor erori judiciare sau a unor încălcări grave ale procedurii judiciare, a unui abuz de putere, a unor erori vădite în aplicarea dreptului material sau a altor motive importante legate de interesele justiţiei, să indice existenţa unui viciu fundamental în procedura anterioară.

Prin urmare, Curtea nu poate fi de acord cu afirmaţia Guvernului potrivit căreia redeschiderea urmăririi penale faţă de reclamant a fost justificată de un viciu fundamental în procedura anterioară.

În consecinţă, a fost încălcat art. 4 din Protocolul nr. 7 la Convenţie iar statul român trebuie să plătească 5.000 EUR (cinci mii de euro) pentru prejudiciul moral.