La nivel național va funcționa Sistemul informatic naţional de semnalări!


În Monitorul Oficial nr. 282/2023 a fost publicată Legea nr. 76/2023 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului informatic naţional de semnalări şi participarea României la Sistemul de informaţii Schengen, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România.

Sistemului informatic naţional de semnalări, SINS, este destinat să asigure posibilitatea, pentru autorităţile naţionale competente, ca prin intermediul unei proceduri automate să efectueze tranzacţii cu privire la semnalările pe care le conţine, în scopul îndeplinirii atribuţiilor legale.

Ca noutate se înfiinţează Comitetul operaţional, ca organism consultativ, fără personalitate juridică, aflat în coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, cu atribuţii de analiză şi soluţionare a problemelor de ordin operaţional ce pot apărea în gestionarea semnalărilor din SINS şi SIS şi a schimbului de date şi informaţii suplimentare

Comitetul operaţional se întruneşte anual sau ori de câte ori este nevoie, la convocarea preşedintelui acestuia sau la solicitarea autorităţilor naţionale competente.

Iar drepturile de acces la SINS ale autorităţilor naţionale competente se extind şi la copia naţională.