Programul privind protecţia speciilor de faună sălbatică primește finanțare!


Ghidul de finanţare al Programului privind protecţia speciilor de faună sălbatică, prin instalarea de echipamente şi/sau dispozitive de tipul gardurilor electrice ori a altor mijloace asemănătoare permise de lege, în vederea diminuării conflictelor şi reducerii pagubelor cauzate de animale sălbatice a fost aprobat de Ordinul nr. 827/2023.

În cadrul programului se acordă o finanţare nerambursabilă, reprezentând 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, după cum urmează:
a) în cazul persoanelor juridice:
1. maximum 5.000.000 lei pentru autorităţile administraţiei publice centrale sau instituţia publică din subordinea autorităţii administraţiei publice centrale şi titularii dreptului de administrare a imobilului proprietate publică, având regim de arie naturală protejată;
2. maximum 1.000.000 lei pentru unităţile administrativ – teritoriale;
3. maximum 500.000 lei pentru celelalte tipuri de persoane juridice;
b) maximum 15.000 lei pentru persoanele fizice.

Proiectul trebuie să îndeplinească mai multe condiţii printre care enumerăm:
a) imobilul – teren pe care se implementează proiectul este în proprietatea/administrarea solicitantului;
b) este implementat pe teritoriul României;
c) imobilul – teren pe care se implementează proiectul se află în zone populate cu animale din specii de faună sălbatică ori este amplasat pe traseele acestora, astfel încât pot apărea conflicte om – animal ori pot produce pagube în proprietăţi, inclusiv la animale domestice.

Potrivit știrilor, valoarea aprobată spre finanţare nu poate fi suplimentată faţă de cea aprobată iniţial, beneficiarul având obligaţia să asigure din surse proprii finalizarea investiţiei.