Norme metodologice cu privire la determinarea gradului de încărcare a personalului unităţilor administrativ – teritoriale


Ordinul nr. 270/2023 prevede aprobarea Normelor metodologice cu privire la determinarea gradului de încărcare a personalului unităţilor administrativ – teritoriale, membre ale unui consorţiu administrativ.

Prezentele norme metodologice au drept scop stabilirea modalităţii de analiză a volumului de muncă la nivel de compartiment din cadrul unei unităţi administrativ – teritoriale pentru a obţine informaţii cu privire la gradul de încărcare cu sarcini a personalului.

Potrivit legislației, într-o primă etapă se determină volumul de muncă reprezentând totalul activităţilor de muncă ce se vor realiza în anul planificat, la nivelul funcţiilor de execuţie, în fiecare compartiment.

A doua etapă constă în determinarea timpului total necesar pentru desfăşurarea activităţilor aferente îndeplinirii atribuţiilor specifice compartimentului.

A treia etapă constă în calcularea gradului de încărcare cu sarcini a personalului de execuţie din cadrul unui compartiment.

Gradul de încărcare cu sarcini a personalului (GÎSP) reprezintă procentul obţinut prin analiza volumului de muncă prin împărţirea numărului total de ore de lucru pe an (TOLA), necesar în vederea îndeplinirii atribuţiilor compartimentului, la capacitatea actuală totală în resurse umane a compartimentului respectiv în ore lucrătoare.