Procedura de înscriere la liceu a cetăţenilor ucraineni!


În Monitorul Oficial nr. 147/2023 a fost publicat Ordinul nr. 3684/2023 privind aprobarea Procedurii de înscriere în clasa a IX – a, în anul şcolar 2023 – 2024, a cetăţenilor ucraineni cu statut de elevi.

Menționăm că procedură se adresează cetăţenilor ucraineni cu statut de elevi care doresc să se înscrie în clasa a IX – a în învăţământul liceal de stat în anul şcolar 2023 – 2024 şi care au finalizat studiile învăţământului gimnazial din România sau au finalizat studiile învăţământului gimnazial din Ucraina, conform reglementărilor aprobate de Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina, pe baza documentelor/ adeverinţelor eliberate de către aceste autorităţi în format letric sau care pot fi descărcate din aplicaţia electronică.

Astfel, elevii ucraineni pot participa la procesul de înscriere în clasa a IX – a fără susţinerea evaluării naţionale şi fără susţinerea probelor de aptitudini, respectiv a probelor de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă şi, respectiv, fără a li se calcula media de admitere.

În plus, potrivit noutăților, înscrierea elevilor ucraineni se realizează pe locuri speciale şi peste numărul maxim de elevi cuprins în forimaţiunile/clasele de elevi.

Înscrierea şi repartizarea cetăţenilor ucraineni cu statut de elevi care doresc să se înscrie în clasa a IX – a în învăţământul liceal de stat, în anul şcolar 2023 – 2024, conform prezentei proceduri, se realizează până la data de 31 august 2023.