CCR. Excepție de neconstituționalitate admisă privind răspunderea materială a militarilor


Curtea Constituțională a fost sesizată cu o excepție de neconstituționalitate privind Ordonanţa Guvernului nr. 121/1998 privind răspunderea materială a militarilor.

În motivarea excepției s-a reținut că ordonanţa contravine art. 1 alin. (3) – (5) din Constituţie, întrucât nu statuează modalităţile de apărare ale celui obligat la plată în urma cercetării administrative, dreptul de a fi judecat de o instanţă competentă, de o persoană competentă, având în vedere că în componenţa comisiilor de cercetare administrativă se regăsesc membri care nu au pregătire de specialitate/pregătire juridică.

Se mai arată că nu este descrisă cu exactitate procedura recuperării sumelor reţinute în baza deciziei de imputare, ceea ce încalcă art. 51 şi 52 din Constituţie. Rezultă un tratament discriminatoriu al militarilor faţă de alte categorii profesionale cărora li se aplică prevederile Codului muncii.

Curtea constată că reglementarea competenţei autorităţii pretins păgubite de a emite o decizie de imputare, precum şi conferirea caracterului de titlu executoriu al acesteia sunt distonante în raport cu principul statului de drept şi al securităţii juridice, inducând arbitrarul, subiectivismul şi un caracter aleatoriu în desfăşurarea raporturilor de muncă. Prin urmare, ori de câte ori angajatorul se pretinde păgubit are la dispoziţie, potrivit art. 21 din Constituţie, posibilitatea de a se adresa instanţelor judecătoreşti în vederea recuperării prejudiciului suferit, şi nu de a impune el însuşi imputarea pretinsului prejudiciu.

În consecinţă, prin Decizia nr. 649/2022 ( Monitorul Oficial nr. 103/2023), a reținut că dispoziţiile art. 25 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 121/1998 sunt neconstituţionale în raport cu art. 1 alin. (3) şi (5) din Constituţie cu referire la statul de drept şi la securitatea juridică. Totodată, având în vedere legătura intrinsecă existentă între cele 6 alineate ale acestui articol, Curtea va constata şi neconstituţionalitatea acestora pentru aceleaşi motiv, astfel că întregul art. 25 din Ordonanţa Guvernului nr. 121/1998 este neconstituţional.