Ordonanța nr. 8/2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 69/2023, prevede modificarea şi completarea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.
Se înființează Comisia pentru Soluționarea Contestațiilor în domeniul Patrimoniului Cultural Imobil, comisie formată din membri care nu fac parte din Comisia Națională a Monumentelor Istorice, comisiile zonale ale monumentelor istorice, în vederea eficientizării procesului de soluționare a contestațiilor cu privire la propunerile Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice/comisiilor zonale și eliminării unor potențiale incompatibilități în rândul membrilor acestor comisii.
Astfel, Comisia pentru Soluționarea Contestațiilor în domeniul Patrimoniului Cultural Imobil va funcționa în baza propriului regulament de organizare și funcționare, care se va aproba prin ordin al ministrului culturii și va fi formată din 9 membri.
Comisia va analiza și va soluționa motivat contestațiile privind mai multe categorii de acte emise de către Ministerul Culturii direct, sau prin serviciile publice deconcentrate ale acestuia, după caz, potrivit prevederilor legislației în vigoare, cum ar fi: comunicări privind declanșarea procedurii de clasare/declasare, ordinele de clasare/declasare sau răspunsul motivat privind neclasarea sau nedeclasarea.
Potrivit noutăților, pentru activitatea prestată, membrii Comisiei pentru Soluţionarea Contestaţiilor în Domeniul Patrimoniului Cultural Imobil au dreptul la o indemnizaţie lunară, în situaţia în care participă la cel puţin o şedinţă pe lună, indiferent de numărul şedinţelor organizate într-o lună, la care se adaugă decontarea cheltuielilor efectuate în vederea participării la lucrări. Cuantumul indemnizaţiei lunare se stabileşte prin ordin al ministrului culturii şi nu poate depăşi 10% din indemnizaţia lunară a unui secretar de stat.
Cheltuielile aferente funcționării Comisiei se vor asigura din bugetul aprobat Ministerului Culturii.