Persoanele private de libertate pot participa la cursurile învăţâmântului dual


Au aprobate aspectele procedurale specifice cu privire la participarea persoanelor private de libertate la cursurile învăţământului dual.

Potrivit Deciziei nr. 709/2022 pot fi incluse în învăţământul dual persoanele private de libertate care îndeplinesc criteriile de vârstă şi de studii prevăzute de Ordinul ministrului educaţiei nr. 5.732/2022 privind aprobarea Metodologiei de organizare şi funcţionare a învăţământului dual.

La cursurile învăţământului dual, organizate în exteriorul unităţii penitenciare, pot participa, cu aprobarea directorului locului de deţinere, persoanele condamnate sau internate clasificate în regim deschis, persoanele condamnate clasificate în regim semideschis, respectiv persoanele internate fără supraveghere sau cu supraveghere.

Supravegherea persoanelor private de libertate aflate în regim semideschis şi a persoanelor internate cu supraveghere care participă la cursurile învăţământului dual se realizează conform prevederilor legale.

Persoanele private de libertate înscrise la învăţământul dual pot desfăşura şi activităţi lucrative, fără a depăşi durata normală a timpului de muncă.

Conform noutăților în vederea informării persoanelor private de libertate, la nivelul locului de deţinere, are loc promovarea ofertei de şcolarizare pentru învăţământul dual, la care pot participa şi reprezentanţi ai unităţii şcolare şi ai operatorului economic.

Selecţionarea persoanelor private de libertate la forma învăţământului dual se realizează de către administraţia locului de deţinere, ţinând cont de prioritizarea nevoilor educative ale acestora şi în baza recomandărilor consemnate în Planul individualizat de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică, de posibilităţile locului de deţinere, starea de sănătate, tipul regimului de executare şi măsurile de siguranţă aplicate.