Aspecte legate de întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale!


În Monitorul Oficial nr. 22/2023 a fost publicat Ordinul nr. 4268/2022 privind principalele aspecte legate de întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor, precum şi pentru reglementarea unor aspecte contabile.

Urmează să întocmească și să depună raportări contabile anuale:
– persoanele juridice aflate în lichidare, potrivit legii;
– subunităţile deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând
Spaţiului Economic European;
– entitățile care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic, în condițiile prevăzute de legea contabilității;
– entitățile care aplică reglementările contabile aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.844/2016, cu modificările și completările ulterioare.

Față de informațiile raportate la data de 31 decembrie 2021 se are în vedere raportarea distinctă a următoarelor informații:
– Identificatorul entității juridice, raportat prin intermediul formularului de
Bilanț/Situația activelor datoriilor și capitalurilor proprii (Codul LEI). Acesta va fi completat dacă entitatea dispune de un cod LEI;
– cheltuielile privind consumul de gaze naturale, în cadrul cheltuielilor privind utilitățile;
– cheltuielile cu impozitul pe profit, respectiv veniturile din impozitul pe profit, rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit.

Sistemul de raportare contabilă anuală cuprins în anexa nr. 2 se aplică, de asemenea, subunităţilor deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European, precum şi sediilor permanente ale persoanelor juridice cu sediul în Spaţiul Economic European.