Se interzice achiziționarea de produselor şi servicii software de tip antivirus provenind direct sau indirect din Federaţia Rusă!


În Monitorul Oficial nr. 1200/2022 a fost publicată Legea nr. 354/2022 privind protecţia sistemelor informatice ale autorităţilor şi instituţiilor publice în contextul invaziei declanşate de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

Legea stabileşte cadrul juridic şi instituţional general şi necesar în vederea interzicerii achiziţionării şi utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice, de la nivel central şi local, a produselor şi serviciilor software de tip antivirus provenind direct sau indirect din Federaţia Rusă sau de la un operator economic aflat sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Federaţia Rusă sau al cărei capital este constituit cu participaţie provenind în mod direct sau prin firme interpuse din Federaţia Rusă ori din ale cărui organe de administrare fac parte persoane din Federaţia Rusă.

Scopul prezentei legi este prevenirea şi contracararea ameninţărilor cibernetice derulate de actori statali şi nonstatali asupra infrastructurilor de comunicaţii şi tehnologia informaţiei cu valenţe critice pentru securitatea naţională.

Se interzic achiziţionarea, instalarea şi utilizarea de către autorităţile şi instituţiile publice a următoarelor produse şi servicii software:
a) produse privind securitatea dispozitivului, securitatea punctului final;
b) aplicaţii şi programe software de detecţie antivirus;
c) aplicaţii şi programe software antimalware, firewall pentru aplicaţii web, firewall as a service;
d) reţele virtuale private;
e) sisteme de detecţie şi răspuns pentru Endpointuri.

Atenţie! Faptele constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă de la 50.000 de lei la 200.000 de lei.

Menţionăm că interdicţia se aplică până la data de 31 decembrie 2026.