Norme privind autorizarea furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică


Ordinul nr. 106/2022 prevede aprobarea Normelor privind autorizarea şi verificarea furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, în calitate de autoritate competentă la nivel naţional pentru securitatea reţelelor şi a sistemelor informatice, coordonează procesul de autorizare şi verificare a furnizorilor de servicii de formare pentru securitate cibernetică.

Pentru a se supune autorizării în vederea furnizării de servicii de formare pentru securitate cibernetică, furnizorii de servicii de formare profesională stabiliţi în România trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate: să fie legal constituiţi; să aibă prevăzute în statut sau, după caz, în actul de înfiinţare activităţi de formare profesională; să îşi îndeplinească obligaţiile de plată a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor datorate, potrivit legislaţiei în vigoare.

Potrivit ştirilor juridice, în procesul de autorizare sunt autorizaţi furnizorii de servicii de formare pentru securitate cibernetică, şi nu formatorii pentru securitate cibernetică. Un formator nu poate solicita autorizare pentru desfăşurarea uneia dintre activităţile de formare ci numai un furnizor de servicii de formare legal constituit.

Furnizorii de servicii de formare pentru securitate cibernetică îşi desfăşoară activitatea în centre de formare, online sau onsite, prin personal de specialitate (formatori pentru securitate cibernetică) şi realizează activităţi de pregătire/ specializare în domeniul securităţii cibernetice.