Procedura înregistrării activităţii de distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice!


Procedura de înregistrare a activităţii de distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat a fost aprobată de Ordinul nr. 5697/2022, publicat în Monitorul Oficial nr. 1062/2022.

Înregistrarea activităţii de distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat se efectuează, la cererea operatorilor economici interesaţi, prin depunerea la autoritatea vamală competentă a formularului “Cerere de înregistrare a activităţii de distribuţie şi comercializare angro de băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat”.

Potrivit ştirilor juridice, operatorii economici care doresc să distribuie şi să comercializeze angro băuturi alcoolice şi/sau tutun prelucrat trebuie să îndeplinească printre altele şi următoarele condiţii:
a) să deţină spaţii de depozitare corespunzătoare, în proprietate sau folosinţă, în baza unui contract de locaţiune, contract de comodat sau cu orice titlu legal;
b) să aibă înscrise în obiectul de activitate, potrivit Clasificării activităţilor din economia naţională – CAEN, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 656/1997, activitatea de comercializare şi distribuţie angro a băuturilor alcoolice şi/sau activitatea de comercializare şi distribuţie angro a produselor din tutun;
c) să se doteze cu mijloacele necesare depistării marcajelor false sau contrafăcute, în cazul comercializării de produse supuse marcării;
d) să nu fie declaraţi inactivi fiscal şi să fie în funcţiune;
e) să nu înregistreze obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat de natura celor administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

În cazul aprobării cererii, autoritatea vamală competentă emite atestatul de comercializare care nu este transmisibil, putând fi utilizat numai de titular.

Operatorul economic are dreptul să desfăşoare activitatea de comercializare a produselor care fac obiectul atestatului de comercializare de la data valabilităţii prevăzută în atestat.