Programul “masa caldă” în şcoli continuă!


în anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 350 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

OUG nr. 124/2022 modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022 privind aprobarea continuării Programului – pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 300 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, precum şi pentru modificarea art. 97 din Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune.

Potrivit noutăţilor, finanţarea Programului-pilot se alocă bugetelor locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor pe raza cărora se află unităţile-pilot, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti, astfel: în anul 2022 suma de 147 milioane lei, iar în anul 2023 suma de 207,9 milioane lei.

Reamintim că la cererea motivată a părinţilor/reprezentantului legal, formulată în scris şi susţinută de un document – suport, înregistrată la secretariatul unităţii de învăţământ în care este înmatriculat preşcolarul/elevul, preşcolarii şi elevii care din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă nu pot beneficia de masa caldă sau, după caz, de pachetul alimentar, vor beneficia de produse alimentare adecvate situaţiei acestora, în limita valorii zilnice.

În cazul preşcolarilor şi elevilor care din considerente de natură culturală sau religioasă nu pot beneficia de masa caldă sau, după caz, de pachetul alimentar, documentul – suport este reprezentat de declaraţia pe propria răspundere a părinţilor/reprezentantului legal.