A fost stabilit cadrul legal pentru demararea proiectelor din domeniile transport, deşeuri şi infrastructurii spitaliceşti


OUG nr. 122/2022 prevede unele măsuri pentru proiectele de infrastructură de transport, proiectele pentru dezvoltarea infrastructurii de management integrat al deşeurilor, proiectele privind îmbunătăţirea sistemului de răspuns la risc şi proiectele privind investiţii în infrastructuri spitaliceşti, finanţate din fonduri externe nerambursabile, precum şi pentru modificarea unor acte normativ.

Actul normativ aprobat de Guvern stabileşte cadrul legal pentru demararea proiectelor din domeniile transport, deşeuri, îmbunătăţirea sistemului de răspuns şi din domeniul infrastructurii spitaliceşti şi ambulatorii, până la aprobarea formală de către Comisia Europeană a: Programului Transport, Programului Dezvoltare Durabilă şi Programului de Sănătate

Potrivit noutăţilor, se operaţionalizează o treime din fondurile alocate în Politica de Coeziune prin stabilirea mecanismelor financiare şi de implementare a programelor şi proiectelor.

Peste 16,638 miliarde de euro din cele aproximativ 45 de miliarde de euro vor finanţa proiecte de infrastructură de transport, sănătate, alimentare cu apă, gestionarea deşeurilor.

În mod specific, Ordonanţa de Urgenţă prevede posibilitatea introducerii în bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii și al Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene a creditelor de angajament şi bugetare necesare proiectelor din cadrul Programului de Transport, Programului Dezvoltare Durabilă şi Programului de Sănătate .

De asemenea, se permite desfăşurarea activităţilor aferente autorităţilor de management şi anume evaluare, contractare, acordare de avize de principiu, monitorizare, autorizare de cheltuieli şi efectuare de plăti pentru priorităţile de finanţare incluse in cadrul Programului de Transport, Programului Dezvoltare Durabilă şi Programului Sănătate.

Cheltuielile efectuate până la aprobarea Programelor vor fi solicitate Comisiei Europene după aprobarea formală a acestora.