Modificări privind desfăşurarea activităţii de schimb valutar


Hotărârea nr. 1096/2022 prevede aprobarea procedurii de autorizare a caselor de schimb valutar care solicită să desfăşoare activităţi de schimb valutar pentru persoane fizice şi de încasare a cecurilor de călătorie, precum şi a entităţilor care deţin în administrare structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare turistică, ce solicită să desfăşoare operaţiuni de cumpărare de valute de la persoane fizice şi de încasare a cecurilor de călătorie, şi pentru aprobarea procedurii de înregistrare a punctelor de schimb valutar.

Prin actul normativ, publicat în Monitorul Oficial nr. 874/2022, sunt reglementate o serie de aspecte ce vizează următoarele aspecte:
-Este interzisă desfăşurarea activităţii de schimb valutar prin intermediul automatelor de schimb valutar, de către casele de schimb valutar şi entităţile care deţin în administrare structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare turistică, luând în considerare faptul că, în desfăşurarea activităţii de schimb valutar trebuie asigurate măsurile de cunoaştere a clientelei, conform dispoziţiilor Legii nr. 129/2019;
– În cazul caselor de schimb valutar una dintre condiţiile specifice o reprezintă, constituirea unui capital social, subscris şi vărsat, de minimum 350.000 lei. Prin stabilirea cuantumului capitalului social, subscris şi vărsat de minimum 350.000 lei, se asigură disponibilităţile băneşti necesare derulării activităţii, la un nivel similar celui reglementat în prezent (75.000 de euro), eliminându-se în acelaşi timp obligaţia dovedirii provenienţei sumei, ţinând cont de faptul că, în practică, verificarea sursei s-a dovedit dificil de realizat;
-Se precizează termenul în care entitățile a căror autorizație expiră, astfel că acestea pot depune cererea de reautorizare însoțită de documentația aferentă, completă cu cel puțin 60 de zile înainte de expirarea perioadei de valabilitate a autorizației.

Menţionăm că dreptul de organizare şi desfăşurare a activităţii de schimb valutar şi de încasare a cecurilor de călătorie, pe teritoriul României, se acordă entităţilor, pe bază de autorizaţie şi, respectiv, scrisoare de atribuire a codului statistic, documente care sunt exploatate în mod direct de deţinătorul acestora.