Norme de funcţionare şi autorizare a serviciilor de îngrijiri la domiciliu


Ordinul nr. 2520/2022 privind aprobarea Normelor de funcţionare şi autorizare a serviciilor de îngrijiri la domiciliu a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 852/2022.

Prin îngrijire la domiciliu se înţelege orice activitate de îngrijire medicală sau conexă actului medical prestată de personal specializat, la domiciliul pacientului, care contribuie la îmbunătăţirea stării de bine a acestuia din punct de vedere fizic şi psihic.

Pot fi furnizori de îngrijiri la domiciliu persoane juridice sau fizice autorizate de direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti pentru a presta aceste servicii, în baza declaraţiei pe propria răspundere.

Se pot autoriza ca persoane juridice şi fizice pentru prestarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu: medici, asistenţi medicali, fizioterapeuţi, psihologi şi logopezi care au autorizată exercitarea profesiei în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Furnizorii de îngrijiri la domiciliu sunt obligaţi să comunice medicului care a recomandat aceste servicii situaţia evoluţiei stării de sănătate a pacientului îngrijit.

Controlul privind respectarea de către furnizorii de îngrijiri la domiciliu a prevederilor prezentelor norme se exercită de către personalul împuternicit de Ministerul Sănătăţii din cadrul Inspecţiei sanitare de stat şi al direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.