Ce criterii minime trebuie să îndeplinească corturile din punctul de vedere al cerinţei privind securitatea la incendiu?


Prin cort înţelegem construcţia în care forma structurală a membranei este asigurată de cabluri tensionate sau elemente portante de tipul grinzilor, stâlpilor sau arcelor. Pentru a fi considerat cort, membrana trebuie să constituie minimum 75% din anvelopa clădirii.

Ordinul nr. 1447/2022, publicat în Monitorul Oficial nr. 761/2022, prevede că bucătăriile trebuie amplasate la cel puţin: 2 m de membrana cortului sau celelalte structuri anexe şi la 5 m faţă de ieşirile din cort destinate evacuării.

Cortul cu suprafaţa mai mică de 1.500 m2 şi structurile anexe se amplasează la o distanţă minimă de 15 m faţă de construcţiile de producţie şi/sau depozitare cu risc mare şi foarte mare de incendiu, depozite deschise, parcaje şi de 12 m faţă de orice alte construcţii sau corturi.

Cortul cu suprafaţa mai mare sau egală cu 1.500 m2 şi structurile anexe se amplasează la o distanţă minimă de 22 m faţă de orice alte construcţii.

Iar corturile cu suprafaţa mai mare sau egală cu 1.500 m2 se amplasează la o distanţă egală sau mai mare de 1,5 HLEA de liniile electrice aeriene cu tensiunea nominală egală sau mai mare de 1,1 kV.

Pentru a asigura evacuarea, distanţa dintre obiectele de mobilier trebuie să fie de minimum 1,30 m iar distanţa liberă de circulaţie între rândurile de scaune/bănci va fi minimum 0,40 m.

În plus pe căile de evacuare nu se admit uşi de tip ghilotină ori glisante şi nici grilaje ori alte elemente metalice de siguranţă care pot împiedica evacuarea.