Organizarea programului de formare psihopedagogică


Ordinul nr. 4139/2022 prevede aprobarea Metodologiei – cadru de organizare a programului de formare psihopedagogică în vederea certificării competenţelor pentru profesia didactică de către departamentele de specialitate din cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate.

Furnizorii de formare psihopedagogică în vederea certificării competenţelor didactice obligatorii pentru profesia didactică sunt:
a) liceele pedagogice, pentru funcţiile didactice din învăţământul antepreşcolar, preşcolar şi primar de educator – puericultor, educatoare/educator, învăţător/învăţătoare şi unităţile de învăţământ terţiar nonuniversitar, pentru formarea maiştrilor – instructori şi a antrenorilor;
b) instituţiile de învăţământ superior acreditate, prin departamente de specialitate cu profil psihopedagogic înfiinţate în condiţiile legii, pentru funcţiile didactice din învăţământul antepreşcolar, preşcolar, primar, gimnazial, liceal şi postliceal.

Pentru absolvenţii liceelor pedagogice şi colegiilor universitare de institutori se consideră îndeplinită condiţia de formare psihopedagogică de nivel I, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind specializările absolvite.