În Monitorul Oficial nr. 661/2022 a fost publicat Ordinul nr. 1525/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilităţilor fiscale în sectorul agricol şi în industria alimentară şi Ordinul nr. 1528/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilităţilor fiscale în domeniul construcţiilor.
Facilităţile fiscale pentru sectorul agricol şi industria alimentară constau în:
a) scutirea de la plata impozitului pe venit, pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor;
b) reducerea cotei de contribuţie de asigurări sociale, pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor;
c) exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor;
d) reducerea cotei contribuţiei asiguratorii pentru muncă, la nivelul cotei care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale constituit în baza Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările ulterioare;
e) scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, în cazul condiţiilor deosebite de muncă sau speciale de muncă.
Facilităţile fiscale se acordă pentru activitatea desfăşurată în România, inclusiv persoanelor fizice detaşate pe teritoriul României, dacă plătitorul de venituri la care sunt detaşate desfăşoară activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară îndeplineşte toate condiţiile.
Facilităţile se acordă pentru următoarele activităţi: cultivarea plantelor nepermanente; cultivarea plantelor din culturi permanente; cultivarea plantelor pentru înmulţire; creşterea animalelor; activităţi în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creşterea animalelor); activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare şi industria alimentară.
Pentru aplicarea facilităţilor fiscale, angajatorii persoanelor fizice trebuie să realizeze cifră de afaceri din activităţile menţionate mai sus în limita a cel puţin 80% din cifra de afaceri totală.