Regimul de control al operaţiunilor cu produse cu dublă utilizare


În Monitorul Oficial nr. 374/2022 a fost publicată OUG nr. 43/2022 privind regimul de control al operaţiunilor cu produse cu dublă utilizare.

Ordonanţă de urgenţă reglementează regimul de control al operaţiunilor cu produse cu dublă utilizare, precum şi măsurile naţionale necesare în vederea aplicării prevederilor Regulamentului (UE) 2021/821 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 mai 2021 de instituire a unui regim al Uniunii pentru controlul exporturilor, serviciilor de intermediere, asistenţei tehnice, tranzitului şi transferului de produse cu dublă utilizare (reformare).

Potrivit ştirilor juridice, pentru operaţiunile cu produse cu dublă utilizare supuse regimului de control prin prezenta ordonanţă de urgenţă este necesară o licenţă.

Tipurile de licenţe care se eliberează sau se stabilesc de către MAE prin ANCEX pentru operaţiuni cu produse cu dublă utilizare sunt următoarele: licenţă individuală de export sau de transfer în interiorul Uniunii Europene; licenţă globală de export; licenţă generală naţională de export; licenţă pentru servicii de intermediere; licenţă pentru asistenţă tehnică; licenţă pentru tranzit.

Valabilitatea licenţelor individuale şi globale de export este de maximum doi ani de la data eliberării. Durata valabilităţii licenţelor individuale şi globale pentru proiecte de mare anvergură este de maximum patru ani de la data eliberării.

Licenţele pot fi utilizate numai de titularii sau beneficiarii acestora, în scopurile pentru care au fost eliberate, cu respectarea condiţiilor prevăzute în acestea, şi nu pot fi cesionate.